
تفریح سالم
تفریح و خوشحالی و شادابی، یکی از نیازهای اساسی انسان در زندگی روزمره است؛ همچنان که بدن انسان نیاز به مواد غذایی سالم دارد، روح و روان آدمی نیز این نیاز را دارد. اسلام هر تفریحی را نمیپسندد. تفریحی مناسب است که با اصول تربیت و تعلیم اسلامی و رشد استعدادهای روانی و شخصیتی مغایرت نداشته باشد، باعث آزار و اذیت دیگران نشود. به دیگران و خود زیان مالی، آبرویی و جانی نرساند، جزء تفریحاتی نباشد که انسان را از دایره بندگی خدا بیرون میکند. امام رضا (ع) میفرمایند: «اوقات روز شما 4 بخش باشد؛ بخشی برای تامین معاش، بخشی برای عبادت، بخشی برای معاشرت با برادران مورد اعتماد و کسانی که شما را به عیب هایتان واقف میسازند، بخشی را هم به تفریحات و لذایذ خود اختصاص دهید و از مسرت و شادی ساعات تفریح نیرو بگیرید و از این نیرو برای انجام وظائف استفاده کنید. (بحارالانوار، ص 321)
تلاش کن شاداب باش
چون تفریح به معنی شادی و شادمانی است و هر چه باعث زایل شدن همّ، غم، خستگی و رنج شود به نوعی تفریح محسوب میشود. کار باعث شکوفا شدن استعداد و خلاقیت انسان میگردد و انسان را از افسردگی نجات میدهد، بسیاری از اضطرابها و نگرانیهای جهان امروزی به خاطر بیحرکتی و عدم فعالیتهای جسمانی است. امروزه کار درمانی برای زدودن یاس، نگرانی و اضطراب برای بیماران روانی هم تجویز شده است. پرداختن به کارهای مورد علاقه مثل کارهای هنری در زمان بیکاری میتواند شادابی و انرژی مضاعفی برای فرد به همراه داشته باشد.
ورزش، تفریح سالم
ورزش و فعالیت بدنی دارای فواید فراوانی هستند که یکی از آنها افزایش انرژی است. سوزاندن کالری، افزایش ضربان قلب، تنفس سریعتر باعث میشوند جریان خون افزایش پیدا کند و مواد مغذی بیشتری به سلولهای بدن فرستاده شوند.

این موضوع منجر میشود انرژی بیشتری به دست بیاورید و خستگی را از خود دور کنید. تیراندازی، اسب سواری و شنا سه ورزشی است که در اسلام به یادگیری آن توصیه شده است؛ پس برای داشتن شادابی و نشاط بیشتر و پرکردن اوقات فراغت ورزش کنید تا سلامت جسمتان تامین شود.
معاشرت سالم و شادابی
انسان موجودی است اجتماعی و نیازمند رابطه با نزدیکان خود است. افرادی که مشکلات و حتی شادیهای خود را با دوستان و آشنایان خود در میان میگذارند از نشاط و خرمی بیشتری برخوردارند. دیدن نزدیکان، خوشرویی و خوشگویی باعث شادمانی در افراد میشود که معمولا در صله رحم و معاشرت این امر خود را نشان میدهد. همانطور که در اسلام به صله رحم تاکید شده همه انسانها نیز نیازمند این دید و بازدیدها هستند و این کار باعث لطافت روحشان میشود.
شادابی در طبیعت
یکی از سادهترین و بهترین روشهایی که برای کاهش اثرات سوء شهرنشینی و تفریح سالم پیشنهاد میشود، پناه بردن به طبیعت و طبیعت گردی است.طبیعتگردی میتواند بر روی آرامش روان و کاهش استرسهای ناشی از زندگی ماشینی و پرفشار شهرنشینی تاثیر مثبت داشته و در دراز مدت باعث پیشگیری از بیماریهای روحی، روانی و جسمانی شود.

یکی از مهمترین اثرات طبیعت گردی بر سلامت جسم و روح، کاهش و حتی پیشگیری از افسردگی و یک داروی آرامبخش است که مانند معجزه عمل میکند. دیدن جریان آب، سبزی درختان، گلها و گیاهان و کوهها میتواند روح انسان را جلا داده و به آرامش برساند.
شادمانی با کمک به دیگران
یکی از کارهایی که باعث ایجاد شادمانی میشود و میتوان به عنوان یک تفریح سالم از آن یاد کرد کمک به دیگران، یتیمنوازی و احسان است که میتواند رضایت خاطر برای انسان به بار بیاورد. راضی بودن فرد از خویش جلوی بسیاری از بیماریهای روحی را میگیرد. افراد میتوانند ساعتی از وقتشان را در طی روز به این کار اختصاص دهند و به هر وسیله ممکن به دیگران خدمترسانی کرده و مشکلی از مشکلات مردم را برطرف کنند. این کار خداپسندانه علاوه بر رضایت خداوند متعال در خود انسان نیز میتواند روحیه شادی ایجاد کند.