
میخچه
میخچه چیست؟
میخچه به برآمدگی و ضخیم شدن بخشهایی از پوست پا بخصوص در نواحی انگشتان و مفاصل گفته میشود که این مشکل ناشی از فشار زیاد و مستمر و نامناسب بودن کفش است. در واقع میخچه هم به عنوان یك ضایعه پوستی، نوعی واكنش طبیعی بدن برای حفاظت از خود است. میخچه دلایل مختلفی دارد ولی از مهمترین آنها پوشیدن کفشهای تنگ و نامناسب است و از دیدگاه طب سنتی با فشرده شدن دائمی قسمتی از پوست انباشت سودا صورت گرفته و تبدیل به میخچه میشود.
علل به وجود آمدن میخچه
رعایت نکردن بهداشت پا و استفاده از کفشهای تنگ عامل اصلی این عارضه است، اما علتهای دیگری مانند فشار بر روی انگشتان پا، آلوده بودن ناخن انگشتان پا، پوشیدن کفش و یا جوراب تنگ، تماس کفش و انگشت، کج بودن انگشتان، پوشیدن کفش یا صندل بدون جوراب، استفاده از کفشهای پاشنه بلند، داشتن قوس کف پا که روی انگشت و پاشنه پا فشار وارد میکند، تقسیم نامتعادل وزن روی پاها میتواند از علل به وجود آمدن میخچه باشد.
میخچه چه علائمی دارد؟
هنگامی که روی پا میخچه میزند اغلب بخشی از پوست انگشت پا سختتر از حالت معمول میشود. تغییر رنگ در پوست ایجاد میشود. زرد شدن نواحی بالای پا میتواند نشانه میخچه باشد. قرمز شدن نواحی داخلی انگشت، درد مفصل انگشتان و کف پا التهاب ضخیم شدن پوست، برآمدگی سفت خشک و یا پوسته پوسته شدن پوست از دیگر نشانههای میخچه است.
چه افرادی بیشتر به میخچه مبتلا میشوند؟
میخچه در میان زنها به دلیل پوشیدن کفشهای نوک تیز و پاشنه بلند و تحت فشار قرار گرفتن پاها و انگشتان بیشتر شایع است. این ضایعه معمولا با درد و تورم همراه است. پوشیدن کفشهای تنگ یا شل هم به دلیل سایش پا بی اثر نیست. افرادی که دچار ناهنجاریهای استخوانی هستند هم در معرض خطر ابتلا به میخچه قرار دارند. افراد دیابتی در مقابل مشکلات پوستی بسیار آسیب پذیرند و به سرعت از این ناحیه دچار دردسر میشوند. ورزشکاران از جمله فوتبالیستها، کوهنوردان و نیز کسانی که دچار انحراف کف پا هستند، استعداد بیشتری برای ابتلا به میخچه دارند.
چه کنیم دچار میخچه نشویم
اولین قدم رعایت بهداشت پا است. در قدم بعدی سعی کنید از پوشیدن کفشهای تنگ و نوک تیز و پاشنه بلند خودداری کنید. همیشه جوراب مناسب به پا کنید. پاهای خود را با نرم کنندهها و مرطوب کنندهها نرم نگه دارید شستن مرتب پاها و خشک کردن آن ها را فراموش نکنید.
روشهای درمان میخچه پا
برای درمان میخچه پا ابتدا انگشت آسیب دیده را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در آب گرم فرو برید. یک قطعه لیمو را به مدت یک شب روی میخچه قرار دهید. نصف قاشق چایخوری شیره سفید انجیر را روزی سه بار روی میخچه بمالید. این عمل نه تنها باعث نرمی پوست میشود، بلکه مانع بازگشت و عود میخچه نیز میشود. قطعهای پیاز را روی میخچه ببندید و بگذارید تمام شب بماند. پنبه آغشته در سرکه را روی میخچه قرار دهید تا نرم شود. سپس با سنگ پا روی آن بکشید. کمی بلغور جو را به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و پس از صاف کردن پای خود را در آن قرار دهید. پنبه آغشته به چای بابونه پررنگ را روی میخچه قرار دهید.