
هموروئید
هموروئید یا بواسیر چیست
هموروئید همان بیرون زدگی است که در اثر التهاب و کشیدگی مویرگهای اطراف ناحیه مقعد به وجود میآید. در اطراف مقعد تعداد بسیار زیادی مویرگ و رگهای خونی با فشار خون بالا وجود دارد که برای دفع راحتتر میتوانند تا حد زیادی منعطف شوند. اگر این مویرگها و رگها در اثر فشار شدید و تحت کشش بیش از اندازه قرار بگیرند دچار آسیب میشوند و ممکن است به شکل بیرونزدگی از مقعد که گاهی همراه درد و خونریزی است خود را نشان دهند.
عوامل موثر در ایجاد هموروئید
یکی از علل ایجاد هموروئید کمآبی بدن است که باعث سفت شدن مدفوع میشود. مصرف ناکافی میوه و سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبر منجر به کاهش سرعت حرکت مواد غذایی درون رودهها و ایجاد یبوست و در نتیجه هموروئید در فرد میشود. چاقی و اضافه وزن و نشستن به مدت طولانی علاوه بر ایجاد کم تحرکی در فرد و کاهش سرعت حرکات رودهای، فشار بیشتری را بر ناحیه مقعد وارد میکند. اجابت مزاج با زور، عضلات ناحیهی مقعد را بیش از حد کشیده و تحریک میکند. در بارداری علاوه بر تغییرات هورمونی مؤثر بر دستگاه گوارش و ایجاد یبوست، به دلیل فشار شکم و رحم منجر به ایجاد هموروئید میشود.
علائم و نشانههای هموروئید
یکی از علائم این بیماری خونریزی از مقعد است که گاهی با درد و خارش این ناحیه همراه است که معمولا بعد از اسهال یا یبوست به وجود میآید. بیرونزدگی گوشتی ناحیه مقعد در اثر تجمع خون و تورم عروق سیاهرگی ناحیه مقعد ایجاد میشود. در صورت بروز هموروئید، عضلات دریچهای توانایی کافی برای تخلیهی کامل کانال را ندارند و فرد پس از اجابت مزاج به دلیل خالی نشدن بخش انتهایی راست روده هنوز احساس دفع دارد.
راههای پیشگیری از هموروئید
برای جلوگیری از ایجاد هموروئید باید سبک زندگی و تغذیه افراد اصلاح شود. از مصرف زیاد غذاهای صنعتی و شرکتی همچون ماکارونی، سویا، رب، سس، شکلات، بستنی، کمپوتها و کنسروها که سودازا هستند جلوگیری شود. استرس زیاد نیز در به وجود آمدن این بیماری تاثیر گذار است. مصرف غذاهایی همچون انواع آشها و سوپها و غذاهایی پرفیبر مانند انواع سبوسها و سویقها و میوه و سبزی برای جلوگیری از ایجاد بیماری موثر است. ورزش و تحرک روزانه کمک میکند دچار این بیماری نشوید و اگر مجبورید طولانی مدت یکجا بنشینید سعی کنید هر یک ساعت بلند شده قدم بزنید.
روشهای درمانی هموروئید
برای درمان این بیماری اول باید بیوست را برطرف کرد. مصرف خاکشیر جوشانده با عسل و خیسانده انجیر ضد سودا و برطرف کننده یبوست است. سرکه انگبین و بارهنگ و گلاب برای یبوست مفید است. سویق گندم، جو، عدس، نخود و سنجد نیز تاثیر مثبت بسیاری دارد. یکی از آزاردهندهترین قسمت این بیماری خونریزی آن است که با مالیدن آب سبزی تره به ناحیه مقعد برطرف میشود. چرب کردن مقعد با پمادهای گیاهی مخصوص بواسیر نیز کمک زیادی به برطرف کردن این زائده میکند. برای درمان این بیماری از جراح کوچکی همچون زالو نیز میتوان کمک گرفت. استفاده از نوره در محل ضایعات بواسیر نیز میتواند مفید باشد.