ازدواج

ازدواج و تأسیس کانون زندگی مشترک خانوادگی یکی از بهترین و مهمترین رسوم اجتماعی انسانها است که از فطرت و آفرینش ویژه آنها مایه می گیرد. سنتی است بسیار مقدس و مفید که مورد قبول انسانها در طول تاریخ بوده است. ازدواج از ضروریات زندگی انسانی بشمار می رود و ترک آن یک امر غیرمتعارف و خروج از سنت اجتماعی محسوب می شود. ازدواج اگر با اندیشه و بر طبق معیارهای صحیح انجام بگیرد فوائد و منافع مهمی را در بردارد که به پاره ای از آنها اشاره می شود:

کسب استقلال پس از ازدواج

دختر و پسر، قبل از ازدواج، جزء خانواده پدر و مادر و تابع آنها محسوب می شوند، طبعا خواهان استقلالند لیکن از این حق مشروع محرومند. غالبا محصول کسب و کارشان صرف خانواده می شود که خود نیز از آن ارتزاق می نمایند. در تصمیم گیریها استقلال ندارند و ناچارند از قوانین و ضوابطی که بوسیله پدر و مادر بر خانواده حاکمیت دارد، پیروی نمایند.

ليكن بوسیله ازدواج زندگی دختر و پسر دگرگون می شود و شکل جدیدی به خود می گیرد، و استقلال می یابد. در این زندگی نوین، دختر و پسر زن و شوهر می شوند و یک واحد کوچک اجتماعی را تشکیل می دهند.

امین یاوران

مسؤولیت می پذیرند و به استقلال می رسند. زندگی آنها هدفدار می شود و محصول کسب و کار و جدیتشان به واحد خانواده نوبنیاد تعلق دارد. مسؤولیت اداره خانواده جدید را بر عهده می گیرند و خود تصمیم گیرنده می شوند. و بدین وسیله زندگی جدید اجتماعی را آغاز می کنند.

انس و آرامش

یکی از خصائص و نیازهای طبیعی انسان انس و مودت و الفت است. تنها زندگی کردن بسیار دشوار و دردناک است. انسان، به انسان دیگری نیاز دارد که امین و درستکار و غمخوار و مهربان و رازنگه دار باشد تا با او انس بگیرد و درد دل کند و رازهایش را در میان بگذارد و از تسلیتها و دلجوئیها و غمخواریهایش بهره مند گردد و بدین وسیله آسودگی و آرامش خاطر پیدا کند. به دوست مخلص و مطمئنی نیاز دارد که مودتهای خالصانه اش را نثار او کند، و او هم از ایثار محبت نسبت به او دریغ نورزد.

از بهترین فردی که می تواند این نیاز طبیعی را تأمین کند همسر است، چه زن باشد و چه شوهر. همه محبتها و دوستیها موقت و محدود می باشند جز دوستی و محبت بین زن و شوهر که دائم و غير محدود است، چون یک واحد را تشکیل میدهند و هدف مشترک دارند و بیش از هر فرد دیگری به یکدیگر نیازمند می باشند. آرامش و آسودگی که در اثر ازدواج حاصل می شود آنقدر مهم است که خداوند متعال آن را به عنوان یکی از آیات بزرگ خویش معرفی نموده و می فرماید: یکی از آیات الهی اینست که برای شما از جنس خودتان جفتی را بیافرید تا با او انس بگیرید و آرامش بیابید و در بین شما دوستی و مهربانی قرار داد، و در این امر برای افرادی که اهل تفکر باشند آیات و نشانه هایی وجود دارد .

چنانکه ملاحظه می شود در این آیه آسودگی و آرامش نفس به عنوان بزرگترین نتیجه ازدواج معرفی شده است. و واقعا هم چنین است. درست است که در ازدواج منافع دیگری از جمله ارضاء غريزه جنسی وجود دارد لیکن بزرگترین و ارزنده ترین فائده، همان آرامش خاطر و آسودگی و دلگرمی است که برای زن و مرد در اثر ازدواج حاصل می شود. به همین جهت می توان گفت که بهترین نعمتی که نصیب یک انسان می شود همسر شایسته است.

حضرت رضا عليه السلام فرمود: بنده خدا به فائده ای دست نمی یابد که بهتر از همسر شایسته باشد. همسری که وقتی او را می بیند شادمانش گرداند و در غیابش از نفس خودش و مال او نگهداری کند.

حفظ عفت و مصونیت از گناه با ازدواج

در اثر ازدواج غریزه جنسی که یکی از نیرومندترین غرائز انسانی است در مسیر طبیعی خود قرار می گیرد و از انحراف و گناه مصونیت پیدا میکند. غریزه جنسی که در وجود هر انسانی نهفته است غریزه بسیار نیرومندی است که اگر درست هدایت شد و در مسیر واقعی و طبیعی قرار گرفت نه تنها زیان ندارد بلکه فوائد فراوانی هم بر آن مترتب می شود. و اگر وسیله مشروع برایش فراهم نشد ممکن است انسان را از مسیر طبیعی خارج سازد و به گناه و انحراف آلوده سازد، و تنها وسیله طبیعی و مشروع ارضاء این غریزه، ازدواج و تشکیل خانواده است. در صورتیکه انسان ازدواج کرده باشد و وسیله مشروع ارضاء غریزه جنسی را در اختیار داشته باشد، بعد از آن با نیروی ایمان می تواند عفت خویش را نگهدارد و دامنش را از زنا و } لواط و استمناء و نگاه کردن به نامحرم محفوظ بدارد.

رسول خدا صلی الله عليه وآله فرمود: هر کس که ازدواج کرد نصف دینش را حفظ کرده است.۱

پیامبر گرامی اسلام فرمود: هر کس که میخواهد پاک و پاکیزه خدا را ملاقات نماید باید ازدواج کند.۲

رسول خدا صلی الله عليه وآله فرمود: ای گروه جوانان هر یک از شما که می تواند ازدواج کند، در این باره اقدام نماید زیرا بوسیله ازدواج می توان چشم و دامن را از گناه بازداشت و هر کس که توانائی ازدواج را ندارد روزه بگیرد، زیرا روزه از شهوت می کاهد.۲

رسول خدا صلى الله عليه وآله فرمود: هر کس که در آغاز جوانی ازدواج کند شیطانی که مأمور اوست فریاد می زند: واویلا! دو ثلث دینش را از دستبرد من حفظ کرد و بیش از این بر عهده اش نیست که در ثلث دیگر نیز تقوا را رعایت کند.

مشاوره رایگان امین یاوران

آرامش و تعادل اعصاب

دانشمندان نوشته اند که ارضاء صحیح و به موقع غریزه جنسی و ترشح معتدل غدد برای سلامت جسم و جان آدمی ضرورت دارد و ترک آن باعث پاره ای از بیماریهای روانی و گاهی جسمانی می شود.

اگر غریزه جنسی به موقع و از طریق طبیعی و صحیح ارضاء نشد ممکن است، امراضی از قبیل، ضعف اعصاب، اضطراب افسردگی، یأس، دلمردگی ، دلهره، پژمردگی، تشنج، تندخوئی، بدبینی، گوشه گیری و گاهی زخم معده و سوء هاضمه و سردرد، را به همراه داشته باشد. راه طبیعی و مشروع ارضاء غریزه جنسی ازدواج است. و راههای دیگر غیرطبیعی هستند و انحراف و گناه محسوب می شوند و آثار شوم و خطرناکی را به دنبال خواهند داشت. بنابراین هر کس که به سلامت جسم و جان خویش علاقه دارد باید در اولین فرصت ازدواج کند.

تولید و تکثیر نسل

یکی از ثمرات بزرگ ازدواج، وجود فرزند و تولید وابقاء نسل آدمی است. تولید و تکثیر نسل را نباید کوچک و بی اهمیت شمرد زیرا هدف آفرینش جهان، وجود انسان و پرورش و تکامل او می باشد. تولید و پرورش انسانهای خداپرست و موحد و نیکوکار و صالح، مطلوب خدای جهان آفرین است. از دیدگاه اسلام وجود فرزند صالح، برای پدر و مادر یک عمل صالح محسوب می شود که در سعادت دنیا و آخرت آنها مؤثر خواهد بود. وجود فرزند، پدر و مادر را دلگرم و هدفدار می کند و به زندگی صفا و حرکت و رونق می دهد. و وجود فرزند یکی از ثمرات ازدواج است. و به همین جهت تولید و تکثیر نسل در احادیث به عنوان یکی از اهداف ازدواج یاد شده است.

رسول خدا صلی الله عليه وآله فرمود: تزویج کنید تا صاحب فرزند شوید و بر تعداد شما افزوده شود زیرا من در قیامت با امتهای دیگر بوسیله کثرت شما مباهات می کنم. حتی بوسیله فرزندی که ساقط شده است. پیامبر اکرم فرمود: چه مانع دارد که مؤمن برای خودش همسری تهیه کند، شاید خدا فرزندی به او عطا کند که با گفتن کلمه لا اله الا الله زمین را سنگین نماید. ۲ ..

تعاون در اطاعت و نیل به ثواب

ازدواج از دیدگاه اسلام امرى است مقدس و ارزشمند و در صورتی که با قصد قربت انجام بگیرد عبادت محسوب می شود و پاداش اخروی دارد. بعلاوه، یک انسان مؤمن، در صورتی که همسر مؤمن و موافقی داشته باشد، می تواند در طریق انجام وظیفه، از تشویقها و ترغيبها و رهنمودها و کمکهای همسرش بهره مند گردد و در راه عبادت و انجام عمل صالح و سیر و سلوک الی الله از تعاون و همکاریهای او استمداد جوید. بنابراین، همسر مؤمن و شایسته یکی از بزرگترین نعمتهای الهی است که برای دنیا و آخرت انسان سودمند خواهد بود.

رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: یکی از عوامل سعادت انسان همسر شایسته است .

سلامت و امنیت اجتماعی

ازدواج و تأسیس کانون خانوادگی برای سلامت و امنیت و سعادت اجتماع نیز سودمند و ضروری است. اگر بنیاد خانواده ها مستحکم باشد و جوان ها به موقع ازدواج کنند و به کانون گرم خانواده دلبسته باشند بطور محسوس از فسادها و ولگردیها، و بی بند و باریها و طغيانها و قتل و سرقتها و جنایتها و نا امنيها و تجاوزها و انحرافها، و اعتیادها و خودکشیها، کاسته خواهد شد. زیرا چنانکه آمار نشان میدهد اکثر این امور از افرادی سر می زند که از وجود کانون گرم خانوادگی محرومند.

هدف ازدواج

هدف ازدواج چیست؟

ازدواج، در زندگی جوان، سرآغاز استقلال و زندگی و بصورت یک هدف محسوب می شود. همین انگیزه جوان و نوجوان را به تلاش و جدیت وا می دارد، درس می خواند تا مدرک بگیرد و شغل و درآمدی تهیه کند، منزل و فرش و لوازم زندگی فراهم سازد و در نهایت عروسی کند. کار و هنر می آموزد تا شغل و درآمد پیدا کند، آنگاه ازدواج نماید. لیکن خود ازدواج نیز بی هدف نخواهد بود. در بین حوادث دوران زندگی، ازدواج از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است و برای انسان، سرنوشت ساز خواهد بود. باید هدف ازدواج را شناخت و حساب شده و دقیق وارد عمل شد.

اهداف ازدواج از دیدگاه اسلام

ليكن از آنجا که اسلام انسان را موجودی برگزیده و عالی می شناسد که برای تمتعات حیوانی آفریده نشده بلکه برای هدفی عالی تر یعنی تهذیب و تزکیه و پرورش و تکمیل نفس و نیل به مقام شامخ قرب الهی، آفریده شده است، از او می خواهد که به دنیا دلبسته نباشد و در تمام حرکات و افعال و افکار حتی خوردن و آشامیدن و خوابیدن و ازدواج کردن، از تعقیب این هدف عالی غفلت ننماید، دنیا را به عنوان مزرعه آخرت بشناسد و از همه اعمال برای حیات اخروی توشه بگیرد.

بنابراین، هدف یک انسان دیندار و با ایمان، در ازدواج، از اهداف حیوانی برتر و بالاتر خواهد بود و بصورت امری مقدس که در حصول تقوا و تقرب الى الله کمک خواهد کرد، جلوه گر خواهد شد. آدم مؤمن بدین منظور ازدواج می کند که به سنت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله عمل نماید و با یک وسیله مشروع، نیاز غریزه جنسی را تأمین کند و خویشتن را از گناه و انحراف مصون بدارد. و با تولید و پرورش فرزندانی صالح و نیکوکار، زمین را از گویندگان کلمه توحید و انسانهای برجسته بهره مند سازد و از خویشتن باقیات الصالحاتی بر جای بگذارد.

فواید ازدواج

ازدواج، دارای فوائد و منافع متعددی است که هر یک از آنها می تواند محرک و انگیزه باشد. مانند: لذت جوئی و ارضاء غريزه شهوت جنسی، سر و سامان دادن به زندگی و کسب استقلال، تولید فرزند و ابقاء نسل، تهیه مونس و یار و مددکار و محرم راز و دلسوز مهربان و شریک در زندگی.

هدف ازدواج چیست؟

هریک از این امور می تواند انگیزه ازدواج باشد ليكن گرچه آثار و نتایج دیگر را نیز نباید مورد غفلت قرار داد اما عامل غریزه شهوت بزرگترین نقش را ایفا می کند و منافع دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد، اسلام نیز همه این نتائج ومنافع را تأیید می کند حتی لذتجوئی و ارضاء غريزه شهوت. اسلام دین فطری است و احکام و قوانینش از فطرت و آفرینش ویژه انسان مایه می گیرد آفرینش ویژه انسان چنان است که طبعا به ازدواج و ارضاء غريزه جنسی نیاز دارد. اسلام نه تنها این خواسته طبیعی را نهی نکرده، بلکه نسبت به آن از طریق مشروع تأکید و تشویق هم نموده و حتی آن را به عنوان یک عبادت محسوب می دارد

همراهی یا عدم همراهی همسر

ازدواج می کند تا در کانون گرم خانواده آرامش و سکونت یابد و با دلی فارغ، به انجام وظیفه مشغول باشد، و در پیمودن صراط مستقیم تکامل و سیر و سلوک الی الله از همسر موافق و با ایمانش مدد بگیرد. زیرا تهذیب و تزکیه و پرورش نفس و انجام وظائف شرعی کاری است بس دشوار که نیاز به مدد کار دارد و بهترین فردی که می تواند در این راه کمک کند همسر دیندار و موافق است، همسری که او را به کارهای نیک و انجام فرائض و مستحبات تحریص و ترغیب کند و از انحراف و گناه مصون بدارد. همسر از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اگر خوب و پرهیزکار باشد همسرش را به خوبی و سعادت هدایت می کند و اگر بد باشد او را به وادی انحراف و دوزخ خواهد کشید. اگر شک دارید به مثال زیر توجه فرمائید

مثال اول

یک همسر پرتوقع و بلندپرواز و نادان و خودخواه و تجمل پرست و مسرف ولخرج، شوهرش را به ظلم و ستم و تعدی و بی انصافی و گرانفروشی و تقلب و غصب و سرقت و رشوه گیری و معاملات غير مشروع، وادار می کند، و با وجود چنین همسری رعایت تقوا و پرهیزکاری بسیار دشوار خواهد بود. برعکس مردی که از وجود همسری با ایمان و عاقل، قانع، خیرخواه و پرهیزکار برخوردار باشد به راحتی می تواند به وظیفه اش عمل کند و از ظلم و تعدی و بی انصاف و تقلب و گرانفروشی و غصب و رشوه گیری اجتناب نمایند و درحد توان در امور خیریه شرکت نماید و به محرومین و مستضعفین کمک کند، زیرا همسرش نیز چیزی را جز این نمی خواهد، و با رفتارش کاملا توافق دارد.

مثال دوم

یک انسان جهادگر را در نظر بگیرید که می خواهد به وظیفه اش عمل کند و در میدان نبرد حق علیه باطل بجنگد، اگر از همسری دانا و با ایمان برخوردار باشد می تواند در میدان نبرد شرکت جوید و با آرامش خاطر با دشمن بجنگد، زیرا همسرش به او گفته: به وظیفه ات عمل کن، در غیاب تو از خانه و اموال و فرزندانت نگهداری می کنم و برای سلامت و پیروزی تو دعا می نمایم. اگر سالم برگشتی مقدمت را گرامی میدارم و اگر مجروح یا معلول شدی با آغوش باز از تو پرستاری می کنم و اگر به فیض شهادت نائل گشتی بر این مصیبت صبر می کنم و از فرزندانت به خوبی مراقبت و پرستاری می نمایم. شما خود می توانید میزان دلگرمی و پیروزی چنین رزمنده ای را تصور کنید برعکس اگر همسری نادان و تنگ نظر و خودخواه و ضعیف الايمان داشته باشد، یا از انجام وظیفه و نیل به فيض جهاد بازمی ماند یا اینکه با دلسردی و یأس و ترس و اضطراب روانه میدان می گردد.

همسرخوب

آری همسر خوب و دیندار و خوش اخلاق یکی از بهترین نعمتهای الهی است که در طریق تهذیب و تزکیه و پرورش نفس و سیر وصعود الى الله مددکار انسان خواهد بود. و همین امر مهم بايد مهمترین انگیزه و هدف ازدواج باشد. و به همین جهت امیرالمؤمنين عليه السلام در پاسخ پیامبر گرامی اسلام که در بامداد شب زفاف از احوال حضرت زهرا علیها السلام جویا شد و گفت: یا علی کیف وجدت اهلک؟ گفت: نعم العون على طاعة الله. یعنی زهرا بهترین کمک برای اطاعت از خدا می باشد. امیرالمؤمنین در این جمله کوتاه ارزش یک زن را بیان داشت و هدف ازدواج را نیز روشن ساخت. از مال و جمال و خانه داری و شوهرداری و اداره منزل صحبت نکرد بلکه فرمود: زهرا بهترین کمک برای انجام وظیفه و اطاعت از خدا می باشد.

دکمه بازگشت به بالا