سبک زندگی

چگونه تنبل نباشیم؟ 9 راهکار مختلف برای درمان تنبلی

همۀ ما در زندگی مان با آدم های به اصطلاح «تنبل» سر و کار داشته ایم. شاید حتی خودمان هم از نظر دیگران به تنبل بودن محکوم شده باشیم یا حداقل در برهه‌ای از زندگی به تنبلی دچار شده باشیم. خیلی ها تنبلی را درد بی درمان می‌دانند ، اما ما برای شما چند راه حل داریم.

ریشۀ تنبلی چیست؟

حسش نیست!

این جمله را شاید زیاد از افراد دور و برمان شنیده باشیم؛ وقتی که می خواهند تنبلی خودشان را توجیه کنند! در واقع این جمله نشان دهندۀ فقدان انگیزه است، هر چند انسان بدون انگیزه دست و دلش به کاری نمی رود، اما نداشتن انگیزه ، دلیل قانع کننده ای برای شانه خالی کردن از انجام وظایف نیست.

تنبلی

انرژی نداریم!

برخی افراد به دلیل فقدان انرژی ، دچار تنبلی و بی حوصلگی می شوند. فقدان انرژی دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد که شایع ترین آن ها ابتلا به کم خونی به ویژه در خانم هاست. از دیگر دلایل شایع کمبود انرژی، ابتلا به یک نوع بیماری به نام «سندروم خستگی مزمن» است. اگر فردی در اکثر اوقات احساس خستگی و فقدان انرژی کند و با استراحت کافی هم این احساس خستگی برطرف نشود، به احتمال زیاد به این سندروم مبتلاست و بهتر است به یک پزشک یا روان پزشک مراجعه کند. این سندروم اغلب بعد از ابتلا به یک بیماری عفونی در فرد به وجود می آید. از دیگر دلایل شایع فقدان انرژی ، به افسردگی، کم خوابی و تغذیۀ نامناسب می توانیم اشاره کنیم.

پرخاشگری

تعجب نکنید! خیلی وقت ها ما به شکل ناخودآگاه تنبلی می کنیم تا حرص اطرافیانمان (مثلاً رئیسمان) را در بیاوریم و خشمی که نسبت به او داریم را به این شکل سرش خالی کنیم! روان شناس ها به افرادی که چنین شیوه ای دارند، می گویند «پرخاشگر منفعل ». یعنی فرد با منفعل بودنش می خواهد حال دیگران را بگیرد!

اهمال کاری

گاهی هیچ مشکل خاصی نداریم. هم انرژی داریم و هم انگیزه، اما عادت کرده‌ایم همۀ کارهایمان را در دقیقۀ نود انجام دهیم. برای انجام کارهایمان آن قدر امروز و فردا می کنیم تا بالاخره «مجبور» شویم آن ها را  انجام بدهیم.

چگونه تنبل نباشیم؟

معمولاً هر کسی برای خودش یک سری راهکارهایی ابداع می کند تا با تنبلی‌اش مبارزه کند اما متخصصین هم روش های مؤثری برای درمان تنبلی و بی حوصلگی به ما پیشنهاد می کنند:

1-ریشه تنبلی تان را پیدا کنید

همان طور که پیش تر گفتیم، گاهی ابتلا به یک سری اختلالات روانی مانند افسردگی یا سندرم خستگی مزمن، در ما احساس خستگی کاذب، بی حالی و بی انگیزگی ایجاد می کند که به مرور زمان ما رابه افرادی تنبل و بی مسئولیت تبدیل می کند اما اگر از احساس خستگی و بی حالی بی دلیل و مداوم رنج می برید، حتماً به یک متخصص مراجعه کنید.

2- منتظر انگیزه نمانید

اگر همیشه منتظر باشید که انگیزه و حس و حال کاری بیاید تا شما انجام آن کار را شروع کنید، مسلماً در زندگی تان عقب می افتید و فرصت های بسیاری را از دست می دهید. افراد موفق و سخت کوش طبق برنامه عمل می کنند، نه طبق حس و حال. بسیاری از اوقات در ابتدای امر برای انجام یک فعالیت انگیزۀ کافی را نداریم، اما بعد از شروع فعالیت انگیزه هم پیدا می شود.در واقع به جای این که برای عمل منتظر انگیزه باشید، عمل کنید تا انگیزه ایجاد شود! برای زندگی تان برنامه ریزی کنید و به برنامۀ زمانی خودتان پایبند باشید؛ حتی اگر حس و حال لازم را نداشته باشید.

3 – همین الان شروع کنید

در اولین فرصتی که پیدا کردید، کارهایتان را انجام بدهید. لازم نیست منتظر بمانید تا حتماً دقیقۀ نود بشود یا زور بالای سرتان باشد! همین الان کارتان را انجام بدهید و خیال خودتان را راحت کنید.

رسول خدا (ص) می فرمایند: « همانا امروز و فردا کردن، شعار شیطان است که آن را در دل مؤمنان می افکند»

نهج الفصاحه ، ص 396.

 

4 – به خودتان جایزه بدهید یا خودتان را تنبیه کنید

مثلاً یک روز که همۀ کارهایتان را کامل و به موقع انجام داده اید، یک بستنی خودتان را مهمان کنید و یا مثلاً روزی که کاری را عقب انداختید یا مسئولیتی را درست انجام ندادید، سریال مورد علاقه تان را نبینید تا خودتان را تنبیه کرده باشید!

5 – با لقمه های کوچک شروع کنید

فرض کنید یک کار سنگین و وقت گیری بر عهدۀ شماست و شما اصلاً حوصله ندارید مدت زمان طولانی مشغول کار باشید. در صورت امکان می توانید کاری که بر عهده تان هست را به اجزای کوچک تری تقسیم کنید و هر روز در یک ساعت معین، بخشی از کار را انجام دهید.

6 – با تنبل ها نگردید

تنبلی خیلی وقت ها مسری است. وقتی اطراف شما را انسان های بی حس و حال و بی حوصله احاطه کرده اند، قطعاً شما هم تحت تأثیر قرار می گیرید. سعی کنید با افراد پر انرژی و  با روحیه رفاقت کنید.

7 – هدف داشته باشید

اگر در زندگی اهداف بلند مدت و کوتاه مدت مشخصی داشته باشید، مسلماً انگیزۀ شما برای عمل هم بیشتر می شود. البته افرادی هم هستند که اهداف زیادی در سر دارند، اما به جای تلاش برای رسیدن به اهداف، فقط خیال پردازی می کنند. لطفاً به جای این که مدام خودتان را بر فراز قله‌های موفقیت و خوشبختی فرض کنید، یک حرکتی هم در راستای صعود به قله انجام دهید.

8- ورزش کنید

ورزش، هم روحیۀ شما را بالا می برد، هم انرژی تان را زیاد می‌کند و هم شما را از تنبلی و بی‌حوصلگی نجات می دهد. دقیقاً همان هایی که حس و حال ورزش کردن ندارند، بیشتر از بقیه به ورزش کردن نیاز دارند.

9 – به فکر تغذیه تان باشید

شک نکنید که تغذیۀ مناسب در روحیۀ شما تأثیر مثبتی ایجاد می کند. خیلی وقت ها بی حالی ما به دلیل کمبود ویتامین و املاح مورد نیاز بدن است. پس بهتر است از همین امروز یک برنامه غذایی کامل و درست و حسابی برای خود ایجاد کنید. آب زیاد بنوشید؛ چون خیلی وقت ها بدون این که خومان بدانیم، به دلیل کمبود آب در بدنمان ، دچار بی حالی می‌شویم. همچنین از مصرف زیاد ترشیجات و خوراکی هایی که مزاج آن ها سرد است، خودداری کنید؛ زیرا موجب سستی و بی حالی در وجود شما می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا