معرفی کتاب

معرفی کتاب روضه

آقا گفت: «چون حسین متولد شد، حق تعالی جبرئیل را بفرستاد و گفت: برو حبيب ما را تهنیت برسان و بعد از آن خبر ده او را به قتل حسین؛ تعزیت آن به وی برسان». ابتدای جلسه اول، آقای مجلسمان گفت می خواهد مقتل امسال را از «کتاب روضه» بخواند و روضه را از تولد حسین آغاز کرد. فکر می کردم همان کتاب «روضة الشهدا» ملا حسین کاشفی باشد. کتابی با زبان فارسی، نثری شیوا و بهره گیری از صنایع ادبی که باعث شده سال ها با وجود مطالب غیرمستند و نقیضه هایی که علمای گوناگون را به نقد و تحلیل واداشته، ورد زبان مقتل خوانان و مردم باشد. از جمله مرحوم شهید مطهری که در کتاب حماسه حسینی آورده: «من وقتی این کتاب را خواندم، دیدم حتی اسم ها جعلی است؛ یعنی در میان اصحاب امام حسین اسم هایی را می آورد که اصلا چنین آدم هایی وجود نداشته اند. در میان دشمن ها اسم هایی می برد که همه جعلی است».

اما به ثانیه ای نکشید که آقای مجلس گریزی به خود «کتاب روضه» زد: «کتاب تازه چاپ شده، براساس مستندات است و اشکالات کتاب ملا حسین را ندارد». همین یک جمله به خواندن کتاب تشویقم کرد. کتاب روضة الشهدا با وجود کاستی ها، از کتب مقتل اصلی امام حسین علیه السلام است و زبان فارسی اش، باعث شده بسیاری از افراد نه تنها در محرم و صفر، که در باقی ماه ها و مراسم هایشان از آن استفاده کنند. روضه خاصیتی دارد که هم شنیدنش و هم خواندنش یک جوری دل آدم را به هم می ریزد و تا مدت ها خراب، اما بعدش حسابی سرحالی و دلت جلا پیدا می کند. «کتاب روضه» هم که به سعی و تلاش محمد حقی، تصحیح و نوشته شده است، همین گونه است؛ اشک را بر چشم می نشاند، عقل را به دنبال حسین علیه السلام می کشاند و بیش از پیش یادآور می شود که: «حسین ع بیشتر از آب، تشنه لبیک بود».

در این کتاب که گزیده ای از کتاب «روضة الشهدا» ست، پدید آورنده با رجوع به منابع اصلی تلاش کرده است، فرازهای تاریخی صحیح کتاب را مستندسازی کرده و نقصهای «روضة الشهدا» را رفع کند.

کتاب از مدینه و با مرگ معاویه و بیعت ستاندن یزید از حسین علیه السلام آغاز می شود. با نامه های زیبا و ادبی کوفیان و فرستادن مسلم به کوفه ادامه می یابد. منزل به منزل باحسین علیه السلام و کاروانش پیش می رود و جزئیات شهادت هریک از اصحاب واهل بیت علیهم السلام را با نثری گیرا و نافذ برای مخاطب ارائه می کند. با خطابه آتشین زینب علیهاسلام و علی بن الحسین علیه السلام در کوفه و شام، اوج شجاعت و دلیری آل الله را نشان می دهد و سرانجام با بازگشت به مدینه و حرم پیامبر صلی الله علیه و آله، خروش و فغان شهر را پیش روی مخاطب به تصویر می کشد؛ مردم گمان بردند قیامت قائم شده و…

«کتاب روضه» روایتی است که دل را می برد و قطره قطره معرفت سرریز می کند. دریاها موج حسرت به اوج فلک رسانیدند، کوه ها به صدای درد آمیز و نواهای محنت انگیز بنالیدند. آواز گریه از جوانب و اطراف برخاست و کسی نمی دانست که آن فغان کیست و آن تعزیت کجاست. علامه جعفری چه زیبا فرموده است: «حرکت کشتی نجات نیازی به دریا ندارد. این کشتی بر روی قطره اشکی مقدس که برای حسین ع ریخته می شود، می گذرد. اشکی که از اعماق دل بر می آید و جان را می شوراند و آنگاه رهسپار پیشگاه اقدس خداوندی می شود».

«کتاب روضه» که پژوهشی جدی در اسناد «روضة الشهدا» ملا حسین واعظ کاشفی است، در ۲۹۶ صفحه به همت انتشارات کتابستان معرفت چاپ و راهی بازار نشر شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا